DZIEŃ JABŁUSZKA W ODDZIALE PRZEDSZKOLNYM

7 października 2016 r. dzieci z oddziału przedszkolnego we Wrzępi pod okiem pani Małgorzaty Klich świętowały Dzień Jabłuszka.
Wysłuchały opowiadania E. Szelburg Zarembiny „O jabłuszku i ogrodowym ludku”. Na dekoracji odnalazły bohatera opowiadania – zielone jabłuszko. Oglądając ilustracje różnych owoców wybierały te, które trzeba obierać i te, które można zjadać bez obierania.
Dzieci „zbierały jabłuszka w sadzie”, a potem porównywały „na oko” otwory wycięte w pudełku. Następnie próbowały włożyć swoje jabłko przez wybrany otwór. Były zabawy i gry zręcznościowe z wykorzystaniem jabłek np.: „Kelnerzy”, „Taśmociąg”. Wspólnie rozwiązywaliśmy zagadki, rozmawialiśmy o tym, co można przygotować z jabłek.
Najważniejszym dla nas działaniem było pieczenie szarlotki. Najpierw obieraliśmy jabłka plastikowymi nożami, a potem tarliśmy je na tarce. Niezwykłą frajdą było wyrabianie ciasta. Tak przygotowane jabłka zasmażyliśmy z dodatkiem niewielkiej ilości cukru.
Pod okiem pani Małgosi stworzyliśmy wielką jabłonkę. Z kolorowej bibuły, nakrętek i gałązek powstał kolorowy sad. Podzieleni na trzy grupy wykonaliśmy drzewka owocowe: śliwy, jabłonie i grusze. Pod koniec dnia odbyła się degustacja szarlotki. W całej szkole pachniało jabłkami i cynamonem. Dzień minął nam w „smakowitej” i „przepysznej” atmosferze.
Pamiętajmy, że jedno jabłko dziennie znacznie poprawia stan zdrowia. A systematyczne spożywanie zapobiega nowotworom, wpływa korzystnie na serce, obniża poziom cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie tętnicze, stabilizuje poziom cukru we krwi a także zmniejsza apetyt.
/M. Klich/