DZIEŃ WITAMINKI

Tradycją naszej szkoły stały się akcje promujące zdrowy styl życia. Tym razem 13 października został zorganizowany „Dzień Witaminki”. Poprzez zabawę i czynne uczestnictwo w zajęciach, uczniowie, poznawali różnorodne warzywa i owoce. Impreza rozpoczęła się od inscenizacji „W Krainie Zdrowego Żywienia” przygotowanej przez uczniów klasy II, podczas której dzieci przypomniały jak wielką rolę pełnią w żywieniu człowieka owoce i warzywa.

“Dlaczego warto jeść owoce i warzywa”

Jedną z podstawowych zasad zdrowego sposobu odżywiania jest umieszczenie w codziennej diecie owoców i warzyw. Wszyscy wiemy, że owoce i warzywa są podstawowym i naturalnym źródłem witamin, jednak nie każdy wprowadza je do codziennej diety. Często przyczyną jest szybkie tempo życia i brak czasu na odpowiednie przygotowanie każdego posiłku.

Powinniśmy spożywać w ciągu dnia owoców i warzywa. Często w naszej diecie brakuje tej grupy produktów, a przecież powinny być uzupełnieniem każdego posiłku.

Warzywa i owoce są źródłem cennych witamin, które dzieciom w okresie wzrostu są szczególnie potrzebne, tym bardziej w porze jesiennej, znana wszystkim witamina C, która korzystnie wpływa na wzmocnienie naszej odporności, dodatkowo witaminy A i E, które obniżają ciśnienie krwi, jak również wpływają korzystnie na poziom cholesterolu.

Ważne jest abyśmy potrafili korzystać z pięknych darów natury, która obdarza nas różnego rodzaju słodkościami (owoce) i przyzwyczajać dzieci do ich smaku, jest to doskonała alternatywa batoników, cukierków, czekolad czy lizaków, które, owszem dostarczają organizmowi cukier, jednak jest on tzw. „zapychaczem” i te produkty niestety nie dostarczają one oprócz cukru żadnych wartościowych składników.

W diecie każdego z nas powinna znaleźć się odpowiednia ilość owoców (porzeczek, winogron, jabłek, gruszek, owoców cytrusowych) i warzyw (papryki, brokułów, marchwi, szpinaku) oraz świeżych ziół (rozmarynu, szałwii, tymianku, oregano, imbiru). Tylko urozmaicona dieta – bogata w owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz wysokiej jakości białko zapewni nam zdrowie, dlatego warto zwracać większą uwagę na to co jemy.

Bardzo ważne jest aby dzieci miały urozmaiconą dietę, gdyż poznanie dużej gamy smaków pozwoli im na ukształtowanie „dobrego smaku” jak również częstsze sięganie po zdrowsze jedzenie, nie tylko po fast – foody.

Głównym celem całej akcji było przekonanie dzieci do spożywania warzyw i owoców na surowo. Dlatego wszyscy uczniowie wykonywali surówki, sałatki, dekoracyjne kanapki, kolorowe szaszłyki, sok ze świeżych warzyw i owoców, a następnie wspólnie je degustowali. Był także czas na rozgrywki sportowe, gry edukacyjne i zabawy przy muzyce. Zapamiętajmy więc – aby być zdrowym i mieć dużo energii, należy jeść warzywa do każdego posiłku, bo o tym, że są smaczne – przekonali się już nasi wszyscy uczniowie.

Dziękujemy Rodzicom za wielkie zaangażowanie w pomoc podczas przygotowywania zdrowych posiłków.
Skip to content