W poniedziałek 20 marca 2017 we Wrzępi odbyły się warsztaty kulinarne „Zakręcane naleśniki”. Podczas warsztatów dzieci z oddziału przedszkolnego przygotowywały pyszne naleśniki – zaczynając od odmierzenia i połączenia składników, poprzez wyrobienie i przygotowanie ciasta, skończywszy na smażeniu naleśników.
Na warsztatach tych dzieci uczyły się zasad bezpieczeństwa w kuchni podczas gotowania, a także poznawały zamienniki stosowane w zdrowej kuchni. Po przygotowaniu pyszności dzieci miały czas na dekorowanie swoich naleśników specjalnie do tego przygotowanymi produktami: owocami, czekoladą, dżemami. cukrem pudrem. Następnie odbył się poczęstunek do którego dzieci otrzymały soki w ramach programu „Owoce w szkole” oraz gofry przygotowane przez panią Magdalenę Strózik. Na zakończenie dzieci wysłuchały jeszcze kilku wskazówek dotyczących przygotowywania naleśników oraz zostały zaproszone na kolejne zajęcia. Wszyscy świetnie się bawili i miło spędzili czas.
/M. Klich/